Dune Lantern

Perched on a steep dune, this home provides dramatic views while ensuring ease of access as its owners approach retirement.  Creative siting of the home allows the owners to ascend the steep dune by car and then uses a split-level plan to place living spaces and the primary suite together, a half level above the garage and a half-level below the infrequently used guest rooms.

Cantilevered from the hillside to minimize disturbance to the fragile dune, the home is composed of three interlocking volumes.  In the middle, a transparent pavilion makes the forest behind the home visible during the day and glows like a lantern after dusk.  At each end, solid pavilions enclose the guest and primary suites, providing privacy from the road below while opening to the forest behind.

A floating stair provides exterior access to the center pavilion, while an interior stair just behind it connects a mudroom entrance and one car garage to the main level.   The kitchen is recessed into an alcove created by the overlap of the east and center pavilions.

Architecture + Interior Architecture:
Semple+Rappe

Interior Design:
Beverly Hammel

General Contractor:
Olson Brothers

Photography:
Steve Hall

Share:

prev |  all  | next