Revere Park Fieldhouse

The Chicago Park District tasked S+R to devise a plan to upgrade the accessibility, life-safety systems, aging utility systems, and interiors of a 1930’s-era historic fieldhouse and a neighboring 1950’s-era neighborhood Boys & Girls Club into updated, functional, and equally accessible spaces for all. Years of planning, scope adjustment, and construction challenges all paid off after seeing everything come together making, it worth all the extra effort along the way.

To create a new accessible entrance, S+R designed a grade-level addition on the south elevation to relocate the primary fieldhouse’s main means of access away from the elevated north entrance off Irving Park Road. This historically conscious addition provides a new entry vestibule, access stair, and four-stop elevator to access all four levels of the fieldhouse. In order to blend a new elevator shaft into the context of the historic fieldhouse, S+R designed the outside to be a clocktower to serve as a landmark overlooking the park’s athletic fields. Great care was taken when selecting materials for this addition to seamlessly blend between new and old by meticulously matching the existing hues, texture, and patterns of the existing brick.

Within the historic fieldhouse, changes to the existing plan allowed for the creation of two new accessible toilet rooms on the main floor clad in historically sensitive but modern finishes. In addition, replacement of existing windows with new insulated windows, a new roof, a high-efficiency boiler and multiple air-source VRF heat pumps bring the historical space into a more energy efficient and environmentally conscious future. Revitalizations throughout of existing interior elements and details bring a new shine to the interior, for decades to come.

At the neighboring Boys & Girls Club building, replacement of existing windows, a high-efficiency boiler, and a new rooftop HVAC unit brings the heating and cooling systems into the modern era. Touch-ups to existing finishes and paint throughout provide a cost-conscious face lift to the interior environment ready for decades to come.

Photography:
Leslie Schwartz Photography

Architecture + Interiors:
Semple + Rappe Architects

General Contractor:
Structures Construction

MEP Engineer:
dbHMS

Structural Engineer:
Stearn-Joglekar Ltd.

Geotechnical Engineer:
ESC Midwest LLC.

Civil Engineer:
TERRA Engineering Ltd.

Elevation Rendering:
Bondy Studio

Share:

prev |  all